«

»

Ное. 15

Осветителни тела за хол – осветление или настроение

Осветителни тела за хол

На първо място трябва да се планира функцията на помещението. Е разбира се, не е необходимо само да осветим мястото където ще творим и работим. Така трябва да подберем осветителни тела, че да съчетаем хармония, настроение и не на последно място функция. Не може да бъде проектирано стандартно осветление, тъй като различните осветителни тела придават на помещението различно настроение. Лампите освен, че трябва да са функционални, те трябва да създават и настроение, осветителните тела трябва да допълват атмосферата с настроение.

osvetleniednevna Осветителни тела за хол   осветление или настроение

осветителни тела за дневна

Първо, ако осветлението е основно, то може силно да въздейства на настроението на стаята. Позитивно   настроение и ритъм създава яркото и силно осветление. По-романтично и интимно настроение се постига с по-приглушена светлина. Много често когато планираме избора на осветителни тела да изпадаме в крайности – или много слабо, или много силно.

osvetleniekuhnia Осветителни тела за хол   осветление или настроение

осветление за кухня

Второ: самите осветителни тела носят определено настроение. Някои са модерни, а други класически. Някои са минималистично прости, а други са с много орнаменти. Така както трябва мебелите да се съобразяват с цвета на стените, интериора, така и осветителното тяло трябва да е в унисон с помещението и останалата вътрешна атмосфера.

osvetleniehol Осветителни тела за хол   осветление или настроение

осветление за хол

Трето: може да се създаде акцент на определени места посредством  осветително тяло, без определено функционално значение, за да се получи леко драматичност. Например светлини и сенки за декоративно растение.

Неправилното проектиране може да доведе до сериозен дискомфорт , затова е важно да се изберат правилното осветление и осветителни тела. Ако сме искали да направим контраст може да използваме класически осветителни тела с модерни такива, но пак казвам, само ако сме искали да направим такъв контраст.

Съвет: Има междинна тоналност в осветителните тела. Трябва сами да тествате и пробвате кое ще работи най-добре за конкретното помещение. Ако очаквате гости за вечеря, те ще очакват да е достатъчно осветено, за може да се виждат, но в същото време светлината трябва да е дифузна и мека. Често комбинацията от свещи и осветителни тела и добра идея.

 

osvetleniespalnia Осветителни тела за хол   осветление или настроение

осветление за спалня

Вашият коментар